Omuz Dislokasyonu Nedir?

Omuz Dislokasyonu omuz ekleminin kaldıramayacağı şekilde yüklenmesi sonucu oluşan omuzun çıkması durumudur. İnsan vücudunda en sık çıkığın gözlendiği eklem, glenohumeral (omuz) eklemdir. Bu çıkıkların %96’sı travmatiktir. Omuz çıkıklarında özellikle genç sporcularda %90 oranında tekrarlama olasılığı vardır. Güreş, hentbol, voleybol gibi sporlarda omuz çıkığına sık karşılaşılır.

Omuz dislokasyonları %85 oranında anteriora(öne) doğru oluşur. Omuz çıkıkları ile birlikte bağlar, kaslar ve hatta kemik yapı zedelenebilir. Özellikle anteriora çıkıklarda anterior-inferior labrum lezyonu sonucu olarak bankart lezyonu oluşur. Posterior çıkıklar ise daha nadir olarak görülmektedir.

Omuz eklemi vücutta ki en hareketli eklemdir. Bu önemli avantajının yanında en çok yaralanma nedeni de aslında hareketli olmasıdır. O yüzden omuz bölgesinde stabilizasyonu sağlamak çok ama çok önemlidir. Aksi takdirde tekrarlayan çıkıklar daha ciddi problemlere neden olabilir. Birçok profesyonel müsabaka da görülmüştür ki oyuncular çıkık sonrası hemen kenara gelerek düzgün bir manevra ile omuzu tekrar eski haline getirip müsabakaya devam bile etmişlerdir.

Omuz stabilizasyonu sağlayan 4 temel kas vardır. Supraspinatus, infraspinatus, supscapularis ve teres minördür. Bu 4 kas omuz eklemini ilgilendiren hareketleri yapmakla beraber temelde omuz ekleminin stabilizasyonunu sağlarlar. Özellikle rehabilitasyon sürecinde bu kaslara yoğunlaşmak önemlidir.

Omuz çıkıkları profesyonel spor yaşantısında sık karşılaşılan bir problemdir ve dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü çıkıklar ile birlikte meydana gelen bağ veya kemik yaralanmaları daha ciddi problemlere neden olur.

Omuz bölgesi dediğimiz gibi hareketli ancak bir o kadar yaralanmaya açıktır. Dikkatli bir şekilde profesyonel spor hayatını sürdürmek ve iyi bir program eşliğinde çalışmak gerekir. Aktif spor yapan bir bireyseniz omuz yaralanmasından kaçınmak için omuz kaslarınızın kuvvetlendirilmesine ve germeye önem vermeniz gerekir.