Morton Nöroma Nedir?

Morton nöroma sinsice gelişip nedeni anlaşılamayan bir tuzak nöropatidir. Ayak parmaklarında genellikle de 3. ve 4. Parmak arasında ağrı, uyuşma, yanma gibi semptomlar ortaya çıkaran bir hastalıktır. Geceleri insanları uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrılara yol açabilir. Bu tür hastalar genelde yürümekten, hareket etmekten çekinirler. Hareket sırasında ise ağırlığı diğer bacağa verdikleri için o tarafta ağrılar başlayabilir.

 İlk defa 1876 yılında Thomas Morton tarafından tanımlanmıştır. Oluşumu ile ilgili tam olarak bir fikir birliği sağlanamasa da tibial sinirin (plantar dalına ait dijital sinirin) transvers intermetatarsal ligament tarafından sıkıştırılması sonucu geliştiği düşünülmektedir. Aynı zamanda ayak parmaklarında 1.parmağın herhangi bir nedenden dolayı vücudun yükünü taşıyamadığı durumlarda ağırlığı 2.parmağa bindirmesi sonucu 2.parmakta hipertrofi gelişir bu durumun sonucu olarak ta 3. ve 4. parmak arasında ki mesafe daralır, sinir sıkışır ve morton nöroması oluşur. Genellikle kadınlarda görülmektedir ve en sık tetikleyen durum dar burunlu ve topuklu ayakkabılardır.

 Morton nöroma ile birlikte halluks valgus, çekiç parmak, düztabanlık gibi problemler görülebilir. Ağrılı olan yumuşak dokuya basınç uygulandığı zaman semptomlarda artış görülür. Bu durum problemin kemikten kaynaklanmayıp yumuşak doku ile direk ilişkisi olduğunu gösterir. Tespit edilmesi bazen zor olmaktadır o yüzden şikayetlerin iyi dinlenip incelenmesi gerekmektedir.

Tedavisinde daha hafif vakalarda cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmazken ileri vakalarda cerrahi tedavi tercih edilmektedir. Morton nöromanın konvansiyel tedavisinde temel amaç yumuşak doku üzerinde ki yükü kaldırmaktır. Gerekli tabanlıklar, ayakkabı değişimleri, buz uygulamaları, egzersizler, ilaçlar, enjeksiyonlar problemin daha çok ilerlemesini önleyebilir. Enjeksiyon ile ilgili çelişkili sonuçlar olmak ile birlikte kısa süreli etkileri olumluyken uzun süre etkisini gösterememektedir.

Morton nöroma sinsi gelişen ve tespit edilmez ise ilerleyip kişinin yaşam kalitesini kısıtlayan bir hastalıktır. Doğru değerlendirme ve tedavi ile bu şikayetlerden kurtulabilirsiniz.