Ankilozan Spondilit Nedir?

Ankilozan Spondilit (AS) özellikle omurgayı etkileyen kronik, ilerleyici, ağrılı, sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır.

Ankilozan Spondilit 'de ilk belirtiler bel, kalça ve topuk ağrısı şeklinde gelişir. Ankilozan Spondilit tedavisi gerektiği şekilde uygulanmadığında omurgada deformitelere yol açar. Bu deformitlerin başında kamburluk  (kifoz) gelmektedir.

Ankilozan Spondilit 'den kaynaklı  bel ağrısı, kas spazmları veya disk dejenerasyonu sonucu gelişen  bel ağrısı tipleri ile aynı değildir. Ankilozan Spondilit ‘de bel ağrısına iltihaplanma neden olur ve kroniktir, bu da bir kerelik bir şey olmadığı anlamına gelir.

Gençken başlaması ( 15-30 yaş),  özellikle 24 yaşında 3 ay veya daha uzun süren sürekli bel ağrısı Ankilozan Spondilit belirtilerindendir. Ankilozan Spondilit hastalarında  ağrı hareketle azalır, hatta yok olabilir, uzun süre oturmakla, istirahatle artar. Hastalar sabahları ağrılı uyanırlar  ve özellikle omurga hareketleri kısıtlıdır, günün ilerleyen saatlerinde ağrı ve kısıtlılık azalır.

Erkeklerde  Ankilozan Spondilit  görülme oranı kadınlara göre üç kat daha fazladır. Genetik geçişli bir hastalık olan Ankilozan Spondilit’de HLA-B27 olarak adlandırılan  gen deformasyonu görülmektedir. HLA B27 pozitif AS'li babanın HLA-B27 pozitif olan çocuğunda Ankilozan Spondilit gelişme riski %25 dir. Yani ailede birden fazla Ankilozan Spondilit’li olabilir.

Ankilozan Spondilit en çok her düzeyde omurgayı  ve sakroiliak eklemi (omurganın leğen kemiğiyle yaptığı eklem), daha sonra kalça ve omuz gibi büyük eklemleri tutar. El ve ayak eklemlerini tuttuğu çok nadirdir. Ankilozan Spondilit genellikle kaslarınızı omurgaya bağlayan tendonlarda iltihaba neden olur. Artritten kaynaklı eller, kaburgalar, kalçalar, omuzlar veya ayaklar gibi diğer eklemlerde ağrılar hissedebilir veya ödem oluşabilir. Göğüs kafesinin genişlemesi çok azalır dolayısıyla solunum problemleri olabilir.  Gözler, kalp, cilt veya bağırsaklar  gibi diğer organları da etkileyebilir. Ayrıca hastalar kendilerini yorgun hissederler. Ankilozan Spondilit 'li kişilerin yaklaşık olarak yarısında osteoporoz  gelişmektedir.

Hastalığın farklı biçimleri vardır. Bel ağrısı, aksiyel AS bulunduğu anlamına gelirken,  omurganın dışında  eklemlerdeki ağrı ve şişme, periferik AS olarak adlandırılır.

İlaç tedavisinin yanısıra düzenli egzersiz ağrı ve sertliğin hafifletilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda  akupunktur, refleksoloji, masaj  ve yoga ağrı ve sertlik için kullanılabilecek alternatif yöntemlerdir.