Patellofemoral Ağrı Sendromu Nedir?

Patellofemoral ağrı dizde bağ yırtıkları, plika sendromu, bursitler, tendinitler gibi patolojiler dışında kalan diz kapağının, eklemin üzerinde düzgün bir şekilde kaymamasından kaynaklı diz ağrılarını kapsayan bir problemdir. Genç, fiziksel aktif bireyler arasında sık görülen ön diz ağrısıdır. Özellikle sporcu kadınlar olmak üzere kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre daha fazladır. Patellofemoral ağrı sendromu klinikte en çok karşılaşılan diz problemlerinden biridir.  

Patellar bölgeye fazla yük binmesi, aşırı kullanım, sporcularda yanlış antrenman programı, kas kısalıkları, özellikle Vastus Medialis Oblikus ve kalça kaslarının zayıflığı, bacaktaki açısal değerler( Q açısı, femoral anteversiyon açısı gibi) Patellofemoral ağrı sendromu oluşumunda etkilidir.

Patellofemoral ağrı sendromunun tedavisinde amaç öncelikle ağrıyı ve patellar bölgeye binen yükü azaltmaktır. Daha sonra kas kuvvetinin ve düzgün biyomekaniğin sağlanarak yaralanmalara karşı yumuşak dokuyu korumaktır. Tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Öncelikle ağrıyı azaltmak için soğuk ajanlar ve elektroterapiden faydalanılır. Daha sonra kısa kaslar için yapılan germe egzersizleri ve dizde kademeli bir şekilde yükleme yapılarak ilerleyen kuvvetlendirme egzersizleri yer alır. Manuel terapi ile eklem mobilizasyonları, yumuşak dokunun mobilizasyonu diz bölgesinde ki ağrının azaltılmasında ve dolaşımın artmasına yardımcı olur. Patellofemoral ağrı sendromunda zayıf olan Vastus Medialis Oblikus diz kapağının içe hareketini yeteri kadar kontrol edemez ve bacağı düzelttiğimizde diz kapağı dışa doğru kayma gösterebilir. Kinezyo bantlama ile diz kapağının dışa hareketi sınırlandırılarak biyomekanik olarak düzgünlük elde edilebilir. Aynı zamanda Quadriceps Femoris kasına yapılan bantlama ile kas aktivasyonu sağlanabilir. Patellofemoral ağrı sendromu gözden kaçan ancak dikkat edilmediği sürece kronik bir hal alan bir problemdir.  Tüm tedavilerde olduğu gibi amaç kişinin en iyi şekilde eski yaşantısına, sporuna dönüşünü sağlamaktır.