Bankart Nedir?

Bankart lezyonu ilk olarak 1938’de Bankart tarafından tanımlanmıştır. Omuz eklemi çevresindeki kıkırdak dokunun (labrum) inferior glenohumeral bağ adı verilen labrumun ön kısmındaki yapının yırtılmasıyla meydana gelen yırtıktır. Bu kısmında oluşan hasara Bankart Lezyonunu denir.

Labrum omuz eklem stabilitesine yani omuz hareketleri sırasında uygun açıda hareketin yapılması ve kasların düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Labrumda meydana gelen yırtık stabilizasyonun azalmasına veya omuz ekleminin stabilizasyonunun sağlanamamasına sebep olur. Bankart Lezyonu oluşması için genelde bireyde sürekli tekrarlanan omuz çıkıkları olması gerekmektedir.

Bankart Lezyonu görülen bireylerde omuz eklem aralığında boşluk hissi vardır. Bunlarla birlikte omuz hareketinde ağrı; kaldırma, fırlatma gibi aktivitelerde zayıflık görülmektedir. Kolu öne doğru kaldırma ve içe-dışa döndürme hareketlerinde stabilizasyon sağlanamaz. Eklemde stabilizasyon olması için kişinin hareketleri yaparken o bölgedeki çevre dokular tarafından yeterince desteklenmesi gerekmektedir. Stabilizasyonun olmadığı durumlarda hareket doğru yapılamayabilir, kişi yaralanmaya açıktır ve hareketi yaparken güvensizlik hissi vardır.

Bankart lezyonuna tekrarlı atış hareketlerini kullanan sporcularda daha sık rastlanır. Fırlatma pozisyonunda omza direkt alınan darbe veya kol üzerine düşme Bankart Lezyonuna sebep olabilir.  Eğer omuzda kısmi çıkık var ise, temas sporları ile uğraşıyorsanız, kas kuvvetiniz zayıf ise ve omuz çevresi kaslarınızda yırtık var ise Bankart lezyonu riskiniz fazladır.

Bankart lezyonun tedavisi cerrahi veya fizik tedavidir.  Cerrahi yapılan bölgeyi korumak için kol askıya alınır. Askıdan çıktıktan sonra iyi bir rehabilitasyon programı oluşturulmalıdır. Eklem hareketlerindeki kısıtlılık azaltılmalı ve kaslar kuvvetlendirilmelidir. Ağrı var ise ağrıyı azaltmaya yönelik uygulamalar yapılır. Cerrahi yapılmadan doğrudan fizik tedaviyle takibi yapılan hastalarda öncelikli amaç ağrıyı azaltma, stabilizasyonun az olmasına sebep olan ağrı veya kas kuvvetini ortadan kaldırmaktır. Yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile yaralanmanın tedavi süreci desteklenir. Uzman bir fizyoterapistle birlikte planlanan iyi bir egzersiz programıyla 6-12 ay içerisinde tam aktiviteye geri dönüşü sağlanabilir.