Donuk Omuz Nedir?

Donuk omuz bir diğer adıyla adeziv kapsülit, omuz ekleminde kasılma özelliği olmayan eklem kapsülünün sertliğine bağlı olarak gelişen, hem aktif hem de pasif hareketlerde  hareket kısıtlılığı ile karakterize omuzun ağrılı durumu olarak tanımlanabilir. Donuk omuz, özellikle 35-40 ile 60 yaş arası bireylerde , kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen ortopedide sık karşılaşılan bir problemdir.

Donuk omuzda en fazla görülen tip nedeni tam olarak bilinmeyen  donuk omuz çeşididir.  Nedeni bilinmeyen donuk omuz daha çok 40 yaş ve üzerindeki kadınlarda görülür. Donuk omuzun  ikinci sırada görülme nedeni ise akut bir yaralanma sonrası ikincil bir yaralanma olarak ortaya çıkmasıdır. Omuzdaki tendon yırtıkları ve  kireçlenme gibi sebepler sonrası ağrıya bağlı olarak, omuzun yeteri kadar hareket ettirilmemesi sonucu donuk omuz gelişir. Omuzdaki bu yaralanma günler, haftalar ,aylar hatta yıllar boyu devam ettiğinde omuzu saran kapsülde gerginlik ve kalınlaşmalar meydana gelir. Ve sertleşen kapsül omuzda hareket kısıtlılığı ve ağrıya yol açar.Üçüncü sırada ise, travma veya cerrahi sonrası omuz eklemindeki hareket kısıtlılığına bağlı olarak  donuk omuza giden hastalar yer alır. Aynı zamanda donuk omuz diabet gibi bazı hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir.

Donuk omuzda hasta hikayesi donuk omuzun hangi tip olduğu ve hangi aşamada olduğu konusunda fikir vermesi açısından önemlidir. Detaylı hikaye ile donuk omuzun neye bağlı geliştiğini belirlemek gerekir. Donuk omuz sinsi başlangıç  gösteren bir rahatsızlıktır.

Hastalar en çok gece ağrısından şikayetçi olurlar, gece üzerine yatmasalar dahi omuzdaki bu ağrı hastalığın daha ilk evrelerde olduğu hakkında fizyoterapistlere bilgi verir. İnflamasyon  hala devam ettiği için bu evrede inflamasyonu azaltıcı uygulamalar (20 dk’lık buz uygulaması gibi) yararlı olmaktadır. Bununla birlikte  istirahat ve aktivite ağrısı da mutlaka değerlendirilerek hastalığın hangi evrede olduğu konusunda bilgi sahibi olunabilir.  Donuk omuz hastalarına;

·         ağrıdan fazla sertlik mi hissettikleri ve

·         omuzdaki irritabilite düzeyinin giderek azalıp azalmadığı da sorulması gereken diğer sorulardır.

Donuk omuz hastaları  gece ağrısının yanısıra kolu hareket ettirdikçe artan omuz ağrısı ve omuzun belli bir açıdan sonraki hareketlerinde bloklama hissi algılarlar. Omuzdaki bu ağrı ve hareket kısıtlılığı nedeniyle hastalar günlük yaşam aktivitelerinde özellikle diş fırçalama, dolaptan herhangi birşey alma, etek ilikleme, sütyen bağlama, pantalon çekme gibi hareketleri yapamamaktan şikayetçi olurlar.