Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Baş ağrıları dünya genelinde belki de en sık rastlanan problemdir.  Migren ve gerilim tipi baş ağrıları toplumdaki ağrı şikayetlerinin  %90ını oluşturur. Baş ağrıları çevresel ve fiziksel faktörlerden dolayı meydana gelen yüz, baş, boyun kaslarının sürekli gerilmesinden kaynaklı meydana gelen şikayetlerdir.

Baş ağrıları çevresel faktörlerin değişmesi, ailevi problemler, işle ilgili sıkıntılar, ekonomik kaygılar, sorumlulukların fazla olması, hayal kırıklıkları, üzüntüler gibi insan hayatındaki önemli değişikliklere bağlı olarak oluşan gerginliklerin sonucunda oluşmaktadır. Gerilen yüz, baş, boyun bölgelerindeki kan akışının azalması kaslarda tetik nokta dediğimiz ağrılı bölgeleri oluşturmaktadır. Sürekli ve şiddetli olan bu baş ağrılarına insanlar çoğu zaman migren der ve kendi kendisine tanı koyar. Oysa bu ağrıların birçoğu gerilim tipi baş ağrısına işarettir.

Gerilim tipi baş ağrısının tedavisi migrenden daha farklıdır. Gerginlik olan bölgelere yapılan manuel uygulamalar veya çok ileri dönemlerde yapılabilecek olan lokal anesteziklerle müdahale edilmektedir.  Tetik nokta vücudumuzun her bölgesinde yani herhangi bir kasta olabilecek fizyolojik bir problemdir. Tetik noktanın oluşma mekanizması fiziksel bozukluklara bağlı olabildiği gibi çoğunlukla da psikolojik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Baş, boyun ve yüz bölgesindeki kaslarda meydana gelen tetik noktalar migrene benzer ağrılar meydana getirmektedir.  Mesela boynun arka ve üst kısmında bulunan kastaki bir tetik nokta başın arka bölgesinden gözlerin üstüne kadar inen ağrılar meydana getirmektedir. Çene bölgesindeki kaslarda meydana gelen tetik noktaların meydana getirdiği ağrıyı hastalar gözlerinin arkasında meydana gelen şiddetli ağrı ve hatta gözlerini açmakta dahi zorlandıkları şeklinde ifade ederler. Çene kaslarının bile bu şekilde nasıl etkilediğine şaşırdığınızı görür gibiyim. Hiç düşündünüz mü sinirlendiğinizde veya kafanıza takılan bir konu olduğunda dişlerinizi sıkmanın çene bölgesinde ne gibi sıkıntılara yol açacağını? Burada bahsettiğim gibi birçok ağrı şikayetinin temelinde yatan aslında günlük hayatta farkında olmadan kendimize verdiğimiz zararlardır.

2015 yılında J Clin Prac dergisinde yayınlanan bir çalışmada gerilim tipi baş ağrısı hastalarının yüzde 79.1 inde hem latent hem de anahtar tetik noktalarından kaynaklandığı görülmüştür. Anahtar tetik noktalar sürekli ağrı şikayetlerinin olmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda dokunmayla birlikte hassasiyet ve kişinin hissettiği şekilde ağrı bulguları gözlenmektedir. Latent tetik noktalar ise her hangi bir travmatik durumda aktifleşerek ağrıya sebep olmaktadır.  Gerilim tipi baş ağrısının altında yatan faktörler  incelendiğinde burada yapılan çalışmada da olduğu gibi tetik noktalar sebebin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Kendiniz migren tanısı koymadan önce baş ağrılarınızın kaynağının aslında kaslarınızda meydana gelen tetik noktalar olabileceğini bilmenizde fayda var. Çözüm arıyor ve bulmak istiyorsanız bu alanda uzman fizyoterapistlere danışabilirsiniz. Benim de klinikte sıkça karşılaştığım ve tedavisini yaptığım tetik nokta birkaç seansta kurtulabileceğiniz bir problemdir. Manuel terapi yöntemleri ile yapılan uygulamalar ağrıların kaynağı olan tetik noktaları bulup gevşetmeye yarayan, tamamen elle yapılan bir yöntemdir. 

 

Baş ağrılarınızdan kurtulmak için ağrı kesicilere başvurup problemin üzerini örtmek yerine, problemin kaynağının bulunup ortadan kaldırılması için bir fizyoterapiste danışabilirsiniz. Unutmayın ağrı kesici kullanmak problemi ortadan kaldırmak yerine problemin üzerini örtmenize yardımcı olmaktadır. Problemi ortadan kaldırarak daha kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz.