Omuz Seperasyonu Nedir?

Seperasyon kelimesi tıp dilinde iki yapının birbirinden ayrışması demektir. Omuz seperasyonu aslında tam olarak omuzda meydana gelen bir patoloji değildir. Omzu meydana getiren yapılardan kürek ve köprücük kemiğinin bağlantısını sağlayan bağlarda meydana gelen yaralanmalara bağlı ortaya çıkar.

Köprücük ve kürek kemiğinin birbirine bağlanmasıyla tıp dilinde akromiyoklavikular eklem dediğimiz yapı meydana gelmektedir. Omuz ayrışması tamda bu yapıda meydana gelmektedir ve en yaygın sebebi omzun üzerine düşme yaralanmalarıdır. Düşme sonucunda akromiyoklavikular eklemi çevreleyen ve sağlamlığını sağlayan bağlarda yaralanma olur.

Şiddetli düşmelerde bağlar kopar ve eklem yüzleri birbirinden ayrılır. Kürek ve köprücük kemiğinin birbirinden ayrışması ile kol kendi ağırlığıyla birlikte aşağıya doğru gider. Bu durumda omza bakıldığında omuzda ayrılmanın olduğu yer çukurlaşır ve belirgin şekilde fark edilir.

Omuz seperasyonu yaralanmanın şiddetine göre ağrının hafif veya dayanılmaz olması şeklinde bulgu verir. Yaralanma hafif, bağlardaki yırtık küçük ise ağrı hareketle birlikte açığa çıkar ve hafiftir. Bağlardaki yaralanmanın şiddetli olması hareketle birlikte dayanılmaz bir ağrının açığa çıkmasına sebep olur.  Deformasyon ne olursa olsun iyileşme sürecinden sonra ağrısız hareketin meydana gelmesi mümkündür. Yaralanmanın şiddeti genellikle iyileşme sürecinin uzunluğunu belirler.

Omuz seperasyonu tanısı röntgen ile koyulabilir. Hafif bir yaralanmada tetkikte sadece bağlarda zedelenme görülür ve bağdaki yaralanmadan dolayı hareket açığa çıkmaz. Daha ciddi bir yaralanmada akromiyoklavikular ligament kopar ve omuzdaki diğer bağlar hafifçe yaralanır. Eklem yüzü az da olsa birbirinden ayrılır.  En şiddetli yaralanmada omuzdaki tüm bağlar kopar ve akromiyoklavikular eklem belirgin bir şekilde ayrılır. Eğer deformasyon varsa yaralanmanın teşhisi oldukça kolaydır. Deformasyonun belirgin olmadığı hastalarda hastanın şikayetleri ve tetkik sonuçları teşhisi sağlar.

Omuz seperasyonu hem cerrahi hem de konservatif olarak tedavi edilebilir. Konservatif tedavide ağrı azaltan modaliteler; soğuk uygulama, ilaçlar kullanılır. Eklem hareketi sırasında ayrılmanın az olması için çeşitli bantlama teknikleri kullanılabilir. Birçok kişide belirgin bir omuz seperasyonu olsada kolun fonksiyonları yerinde olabilir. Hareket sırasında meydana gelen ağrı kemiklerin temas etmesi, kemik uçlarındaki kıkırdakların hasarı veya artrit gelişmesiyle olabilir. Yaralanma çok şiddetliyse cerrahi tercih edilebilir. Konservatif veya cerrahi tedavide amaç omuz hareket açıklığını, kas kuvvet ve esnekliğini yeniden sağlamaktır.